Historien om Q8

Q8 i Danmark og Sverige er dybt forankrede gennem vores fælles historie og ægteskab. Q8’s historie er næsten 100 år gammel. På denne side kan du læse om, hvordan det hele begyndte – en lille rebelsk forening, der voksede sig stor. Du kan også både se film om vores historie og hente hele bogen Back to the Future.

Se filmen eller læs bogen

Få hele vores næsten 100 år gamle historie

En gang for længe siden var danskerne og svenskerne stavnsbundne til deres hjemegn – det var svært og dyrt at transportere sig længere væk, end man kunne gå eller ride på hesteryg. 

Det skulle snart blive ændret.

Læs uddrag af vores historie her på siden, se filmen eller hent hele bogen.

1920'erne

Kæmpede for billigere brændstof

I 1926 blev Bilägarnas Inköpscentral (IC) stiftet i Sverige. Agendaen var klar – priserne på brændstof skulle en vej – nedad. Og i løbet af få år var IC vokset til Sveriges største engrosvirksomhed indenfor bilfornødenheder, og allerede i 1931 fandtes IC over 100 steder i Sverige i form af foreninger og repræsentanter, der alle arbejdede for lavere benzinpriser gennem organiseret foreningsarbejde og sammenhold. 

1930'erne

Monopolets fald fra tinderne

Virksomheder havde slået sig sammen og skabt et sammenarbejde, så de sammen kunne tage høje priser for fx bildæk, smøreolie og billygter. IC-foreningerne tog kontakt til virksomheden Gislaved, der producerede flotte overtrækssko (galocher) i gummi, og spurgte om de også kunne lave bildæk. Det kunne de! Resultatet blev gode bildæk til lavere priser end giganternes. Og snart var Gislaved førende i Sverige indenfor bildæk. Samme vej gik det i forhold til at finde billigere og gode producenter til smøreolie, billygter og reservedele. IC og deres allierede fik sænket priserne betragtelig i løbet af 1930erne, og giganterne måtte se sig slået ud af kurs. 

1940'erne

I krig og fred, og OK opstår

Op til Anden verdenskrig havde IC nu 117 tankstationer med billig benzin og værksteder i hele Sverige. Det gik rigtig godt for IC-foreningerne. Men da Anden Verdenskrig bankede frem, kunne olien og benzinen ikke komme frem. Det kaldte på kreativitet, og i samarbejde med KF blev der produceret brændbar gas i form af trækul og barkflis hos Hässleholms Mekaniska Verkstad. Med freden i 1945 opstod også OK. Flere industrier havde behov for brændstof, og der var behov for raffinaderier, tankanlæg, fartøjer, tankskibe, tankstationer, reservedele. IC kunne ikke stå for denne opgave alene, sammen med Kooperativa Förbundet, Svenska Lantmännens Riksförbund, Svenska Västkustfiskarnas Centralförbund, Svenskt Andelsfiske og Bilägarnas Inköpscentral (IC) stiftede man OK - Sveriges Oljekonsumenters Riksförbund, som i 1946 kunne sænke prisen på benzin fra 80 øre til 40 øre pr. liter benzin.

1950'erne

Tank selv kommer på banen

Krigen er lagt bag os, og velfærdssamfundet bryder frem. Flere og flere køber bil, og især de unge er med på vognen. Det skal være nemt og hurtigt at køre bil, så i 1951 lancerer IC verdens første tank-selv station, hvor kunderne selv kunne tanke benzin og fylde luft i dækkene.

1960'erne

Moteller, bilhandel og alt er OK

Der er nu mange biler på vejene, og de mange lange bilture opfordrer til overnatning. I 1962 bygger og åbner IC Sveriges første motel. Og 60erne bød på endnu mere – IC åbnede de første bilforhandlere, hvor flere mærker for første gang var samlet under samme tag. Over 40.000 deltog i indvielsen af bilhandel-butikken – hvor ABBA stod for underholdningen. Og nu blev IC navnet gjort til fortid og historie, for i 1969 blev de sidste IC skilte i Sverige skiftet ud. Nu var navnet ændret til OK i hele Sverige.

1970'erne

Grønnere tider spirer frem

Allerede i 50erne begyndte OK at importere fyringsolie til boliger, en fyringsolie med et lavt svovlindhold og som var mere miljøvenlige. I 60erne kom vores vaskehaller, der sikrede at kemikalier under bilvask blev samlet ét sted, Men det blev endnu mere intelligent, for i 1974 udviklede vi systemer, der gjorde, at vaskevandet kunne genbruges igen og igen, og nye olieudskillere i vaskehallerne hjalp med at rense spildevandet. 

1980'erne

Q8 og blyfri benzin kommer til verdenen

Nu vender vi blikket mod Danmark. Kuwait Petroleum Corporation så dagens lys i 1980 med ønsket om bedre produkter og servicekoncepter. Og i Danmark købte de i løbet af 80erne Gulf og BP, der blev lagt sammen under navnet Q8. Nu blev startskuddet i kampen for miljøet affyret. I 1984 var Q8 først i Danmark med blyfri benzin, og samme år installerede OK i Sverige en ny teknologi, som genanvendte benzingasser på tankstationer og depoter. OK indførte i 80erne også tankmuffen, der sluger giftige kulbrintedampe, når du tanker benzin, og forvandler dampene til benzin. 

1990'erne

Q8 og OK bliver kærester

Q8 i Danmark og OK i Sverige havde længe haft et godt øje til hinanden, for de ville det samme – mixe gode naturressourcer, viden om vigtigt brændstof og OK’s store loyale medlemsbase. I Første omgang fik 72 Q8 stationer i Sverige dobbelt skiltning, så de både hed OK og Q8. i 1999 blev ægteskabet fuldbyrdet og over 1000 tankstationer i Sverige hed nu OKQ8. Danmark og Sverige var sammen på vej mod en mere bæredygtig fremtid.

2000'erne

Fra tankstation til servicestation

Vi ville ikke blot være en tankstation, vi ville også være kundernes nærbutik, som var åben, når andre havde lukket. Hos os finder du alt fra hostesaft til glykol, advarselstrekanter, både bilvask og hårshampoo, udlejning af trailere, god kaffe fra Starbucks og meget mere. I Danmark introducerede vi i 2006 Qvik To Go med frisklavede og lækre menuer til dem, der havde brug for et godt måltid på farten. 

2010'erne

Mod en fossilfri fremtid

Det stod klart, at der måtte ske store ting, hvis klimaforandringerne skulle bremse, og vi ville gøre vores til at nå livsnødvendig klimaneutralitet. Allerede i 2006 åbnede OKQ8 Europas første etanolstation ved Globen i Stockholm. Brændstof, der skabtes på hvede og sukkerrør. Sidenhen udviklede vores ingeniører det syntetiske Diesel BioMax, som potentielt kan reducere CO2-udledningen med helt op til 90%. OKQ8 Scandinavia blev førende indenfor bilvask. Stationerne fik nye rensningsanlæg, der filtrerede op til 99 % tungmetaller fra. 

2021

Bæredygtighed og udvikling

Vores ønske og vilje er den samme, som den altid har været - på bedst mulig vis at forsyne vores kunder med de tjenester og produkter, de har brug for. Vi skal levere bæredygtigt brændstof, hjælpe boligejere med at producere strøm og oplade biler samt hjælpe 
privatpersoner og virksomheder med fleksible løsninger. Vi skal vaske og vedligeholde biler. Vi skal stå klar langs vejene med al den service, vores 
kunder forventer.

Sammen med vores medlemmer og kunder kan vi gøre meget for klimaet i bæredygtighedens navn.

Find nærmeste Q8

Føler du maven rumle efter at smage de nye lækkerier, så kom forbi Q8. Vi står klar til at betjene dig.