Overvejer du elbil?

Så er du ikke den eneste. Mange danskere drømmer om en elbil, og det er der flere og flere gode grunde til at gøre. Læs med her, hvis du gerne vil vide mere om elbiler, inden du vælger at køre på el.

Elbil eller plug-in-hybrid?

Når du først har taget beslutningen om, at du vil køre på el, så er der stadig spørgsmålet om, hvorvidt du skal vælge en plug-in-hybrid eller en ren elbil. Det vil være individuelt, hvad der vil være den bedste løsning for dig, men det er en god ide at tage dit daglige kørselsbehov med i overvejelserne.

Elbil

En ren elbil har en større og mere effektiv elmotor og vil kunne køre længere på ren el. Hvor langt en elbil kan køre, kommer an på batteriets størrelse og dit kørselsmønster. De fleste nyere elbiler kan dog køre lange strækninger uden stop, og ladeinfrastrukturen i Danmark og Europa udvikles med høj hastighed i disse år – blandt andet med Q8’s egne lynladere.

Har du en ladeboks til hjemmeladning, så vil en elbil være den mest økonomiske løsning for de fleste.

Plug-in-hybrid

En plug-in-hybrid har en mindre elmotor end en ren elbil og en forbrændingsmotor til benzin eller diesel, og de to motorer sikrer en større rækkevidde uden stop sammenlignet med elbilen. Bilen er dog tungere end en ren elbil, og derfor vil den være dyrere i brændstof.

Kører du derimod dagligt kortere afstande, så vil du kunne køre på ren el, og så kan en plug-in-hybrid være en løsning for dig.

Om opladning og rækkevidde

Med elbilernes indtog i Danmark talte vi en del om rækkevidde – hvor langt kan vi køre, før vi løber tør for strøm? Med den eksplosive udvikling, som vi ser i markedet nu, så vil spørgsmålet om, hvor langt en elbil kan køre, blive mindre relevant, og vi kan i stedet spørge: Hvordan kan jeg hurtigst lade min elbil på farten?

Ladestanderne til elbiler er blevet mere effektfulde og bilerne har et højere effektindtag, som gør det lettere og hurtigere at lade bilen på farten – men der er også gode muligheder for at lade hjemme til dagens kørsel. 

Bliv klogere på elbiler med Anders Berner

Sammen med journalist og bilentusiast Anders Berner har vi udviklet 5 små film, der svarer på nogle af de spørgsmål, du må have, når du overvejer at skifte til elbil. Anders har selv haft elbil i mange år og ifølge os, er han blevet noget af en ekspert indenfor området. 

Forskel på elbil og benzinbil

Se med, når Anders fortæller om nogle af forskellene på en elbil og benzinbil. Vidste du fx der ikke er manuelle gear i en elbil? Anders fortæller også lidt om bremserne og forskel på vægten mellem el- og benzinbil.

Sådan lader du elbilen

Her fortæller Anders om, hvordan du lader elbilen derhjemme, og når du er på farten. Det tager længere tid at oplade bilen derhjemme. Men bilen kan jo oplade, mens du selv slapper af. 
Du kan selvfølgelig hurtigere oplade elbilen på en lynlader hos fx Q8. Det tager typisk 20-40 minutter at oplade bilen fra 10 til 80 procent. 

Hvor stort et batteri bør du have?

Mange er forvirrede omkring, hvor stort et batteri de bør have og dermed, hvor mange penge bør man investere i sin elbil?

Det handler alt sammen om dine personlige behov. Har du måske mulighed for at installere en ladeboks derhjemme, så behøver du sikkert ikke så stort et batteri. Har du til gengæld ikke mulighed for at lade derhjemme, eller kører du mange kilometer i det daglige, så kan en elbil med større batteri være en god ide. Se med, når Anders uddyber i filmen.

Er service dyrt på en elbil?

Man kan fristes til at tro, at når det handler om el, så er det dyrere at få service på elbilen. Men konstruktionen på en elbil er mere enkel, og der er ikke så mange dele, der kan gå i stykker. I filmen tager Anders dig igennem de andre ting, du skal være opmærksom på i forhold til udstyr i elbilen. 

Et nyt batteri er dyrt. Men de går heldigvis sjældent i stykker og de holder meget længe. I filmen gør Anders os også klogere på en vigtig ting – garanti på batteriet. 

Batteriets levetid

Det er svært at sige, hvor lang levetiden er på et batteri. Der er ikke mange batterier, der går i stykker pga. slid. Der kan opstå fejl på batteri eller områderne udenfor batteriet. Men langt de fleste batterier holder læææænge. 

De fleste batterier mister 8 til 10 % af kapaciteten indenfor de første par år. Men herefter går det meget langsomt i forhold til tab af kapacitet. Så de fleste batterier holder i mange mange år. 

Se med, når Anders kommer med flere indsigter i batteriet på elbilen.

Hvad betyder det?

En parlør til at tale om elbiler.

Forkortelse Betydning
AC Vekselstrøm (alternating current). Det er en elektrisk strøm, der konstant skifter retning
DC

Jævnstrøm (direct current). En elektrisk strøm, der altid løber i samme retning

V Volt. Måleenhed for elektrisk spænding
A Ampere. Måleenhed for elektrisk strøm
W Watt. En måleenhed for elektrisk effekt.
kW Kilo (1000) x Watt 
kWh Kilowatttime. En måleenhed for energi i konstant proces i en time. 1 kwh er den mængde strøm, du får, hvis du i en time lader med 1 kw. 

Har du spørgsmål?

I vores FAQ kan du finde svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om opladning af elbil.

Hvis du ikke fandt svar på dine spørgsmål, sidder vi klar til at hjælpe dig døgnet rundt på 80 20 88 88.