Sommerferie i elbilen: En guide til familie eventyr

Sommeren er over os, og det er tid til at planlægge den perfekte familieferie. Til familien, der skal på landevejene i ind- og udland med elbilen, har vi samlet en række tips og gode råd, så bilturen kan blive en fornøjelse.

Skal I nyde den danske sommer på landevejene?

Vi kan hurtigt blive enige om, at en sommerferie i det danske er ret lækkert. Og det er vidunderligt at udforske vores egne strande, skove og storbyer. Uanset hvor du og dine kører hen på ferie i elbilen, så er der efterhånden ikke langt til den nærmeste Q8 lynlader, hvor du kan oplade bilen på ganske få minutter - så er I snart videre. Mens bilen lader, kan du og familien eller vennerne nyde frokost i vores butikker.

De fleste elbiler kan lade, så de indenfor 15 minutter er klar til at køre 150-200 km på en opladning. Uanset hvor du er i Danmark, så er Q8 altid indenfor rækkevidde, når elbilen skal oplades. 

Se vores oversigt over, hvor vi har lynladere i Danmark, så kan du planlægge, hvor du skal oplade undervejs i det danske sommerland.

Lad op gennem Europa med Q8 Opladning

Med Q8 Opladning-appen får du nemt et overblik over mere end 350.000 ladepunkter i hele Europa. Hent appen, opret dig og tilføj dit betalingskort. Herefter kan du nemt planlægge din ferie gennem Europa og finde frem til den nærmeste ladestander.

I appen kan du fx:

 • Få et hurtigt overblik over alle ladestandere i hele Europa
 • Betale for opladning direkte i appen med dit betalingskort
 • Starte og afslutte din opladning

Hent appen Q8 Opladning til IOS og Android:

 

AppStore 

GooglePlay

3 tips mens I er undervejs på ferie

Når du og familien tager på ferie i elbilen, så tager turen frem til slutmålet lidt længere tid, fordi en opladning af elbilen tager længere tid, end når du tanker brændstof. Her har vi 3 gode råd til, hvordan du udnytter tiden bedst og gør turen i elbilen som en del af ferien.

Planlæg ruten hjemmefra

En ferie i elbilen kræver lidt mere planlægning, da du er afhængig af at finde ladestandere undervejs. Men lav en rutevejledning frem til din slutdestination, markér punkter undervejs hvor det er et passende tidspunkt at lade bilen. Så logger du fx ind på Q8 Opladning-appen, og finder ladepunkter i nærheden af dine markerede punkter i din rutevejledning. Nu er du klar til at pakke bilen og køre ned over Europa.

Bilturen - en del af ferien

Når du er på ferie med elbilen, skal du huske på, at ferien begynder, når du kører hjemmefra. Afhængig af hvor langt du skal, så afsæt ekstra tid undervejs. Stræk benene og gå en tur, mens bilen lader. Tjek om der er nogle seværdigheder eller sommerlande undervejs, der giver nogle timers pause fra bilen. Overvej at tage en overnatning eller to inden slutmålet – evt. et sted, hvor du kan oplade elbilen. 

Oplad mens du sover

Der er efterhånden en del overnatningssteder, der tilbyder opladning af elbilen, når du booker et ophold. Du kan fx bruge booking.com eller anden hotelsøgemaskine. Her kan du sortere ud fra faciliteter og se, hvem der tilbyder opladning. På den måde kan du måske spare en opladning eller to i løbet af dagen, når du lader om natten. 

Hurtige tips til bilferien

Sjov på bagsædet

De lange køreture, kan føles ekstra lange for børnene på bagsædet. Se vores tips til, hvordan man kan underholde og sprede god stemning i bilen.

Bedste rejse-apps

Find de bedste restauranter og seværdigheder direkte på mobilen. Se de 5 apps der giver alt fra bykort, oversættelse fra lokalsprog, anbefalede restauranter og meget mere.

10 trafiktips

Tager I bilen udenfor Danmarks grænser er det en god ide at have styr på rejsen og regler, inden I suser afsted. Vi har samlet vores bedste trafiktips her.

Fyld bilen med Q8

Når I kører hen over sommerlandet, og både I og bilen skal have opladet batterierne, så står vi klar med ladekabel og et bredt udbud af lækre måltider. Prøv fx en af vores nye sandwiches, lækkert økologisk bagværk fra Meyers og en Starbucks kaffe.

Og der er altid noget til den søde og den salte tand bagefter. Så forsyn jer og bilen hos os, inden I fortsætter turen udover stepperne.

Vi glæder os til at se jer.

Bagsædet - børnenes hyggekrog

Bilferien skal være hyggelig hele vejen – både når I kommer frem og også undervejs. Lange strækninger kan jo nogle gange være en prøvelse for de mindste. Det er der også råd for. Omdan bagsædet til børnenes helt egen hyggekrog. Her er nogle af vores forslag.

 • Indret bagsædet med puder, tæpper og solskærme, så der bliver hyggeligt på bagsædet
 • Download fx DR Ramasjangs-app, Netflix eller tegnefilm på YouTube
 • Download playlister hjemmefra, så er der fællessang i bilen
 • Tag masser af malerbøger, opgavebøger og farver med
 • Leg fx 'Gæt et dyt' eller 'Skibet er ladet med' og andre hyggelige lege
 • Hold pauser undervejs så alle får luft og strakt benene
 • Nyd udsigten og slap af, for børnene skal jo ikke underholdes hele tiden

 

Når du pakker bilen

 • Højden på bagsædet er en god indikator for, hvor højt du bør pakke. Hvis du kun pakker så højt som bagsædet, undgår du nemlig, at din bagage flyver frem under opbremsning, og du får heller ikke blokeret dit udsyn af bagruden. 
 • En tagboks giver ekstra plads, hvis bagagerummet er fyldt. Men en tagboks øger også brug af batteriet. Tagboksen kan koste dig op til 20 % af rækkevidden, og derfor skal du lade oftere.
 • Pak de lette ting i tagboksen og spænd dem fast. Læg de tungeste ting nederst i bagagerummet. Husk at tjekke, hvor mange kilo du må pakke i tagboksen.
 • Pak dit eget rejseapotek med fx hovedpinepiller, plastre og forbinding, pincet, næsespray, midler mod køresyge – og selvfølgelig solcreme. 
 • Sid godt i bilen. Sidder man alt for klemt i bilen, bliver det en lang og ikke særlig behagelig tur. Pak om og lad eventuelt noget blive hjemme.

På ferie med de bedste rejse-apps

Når vi kører på ferie, har vi måske for vane at besøge restauranter, seværdigheder og andet, som vi enten kender eller har fået anbefalet af familie og venner. Nogle gange er det også sjovt at opdage noget helt nyt. Her er blot et lille udvalg af de mange apps, der kan udvide vores horisont på ferien.

Maps.Me

Download bykort hjemmefra

I appen Maps.me kan du hjemmefra downloade bykort over de områder, I rejser hen til. Så kan I nemt finde vej uden at bruge data i udlandet. Din GPS i mobilen sørger stadig for at fortælle, hvor du er på kortet, bare uden du bruger mobildata imens.

AroundMe

Her finder du nemt det hele

Melder sulten sig, skal bilen tankes op eller skal der købes proviant? Med appen AroundMe får I på få sekunder et overblik over restauranter, hoteller, supermarkeder, banker og alt andet omkring jer. På den måde ved I, hvad der venter om næste gadehjørne.

TripAdvisor

Brugernes bedste anbefalinger

Lad andre brugere giver dig deres bedste anbefalinger. TripAdvisor er uhyre populær i hele Europa, og har du fundet en restaurant eller seværdighed, som du overvejer at besøge, så kan du være 98 % sikker på, at der ligger en anmeldelse fra en anden bruger om stedet.

Google Translate

Lad kameraet oversætte for dig

Er du et sted, hvor lokalsproget ikke er din stærke side, og kan det være lidt en udfordring at læse menukort, informationsskilte eller anden lokaltekst? Så hent Google Translate appen og vælg lokalsproget i appen og tænd mobilens kamera via appen. Så oversætter appen teksten for dig i løbet af et øjeblik.

Gode tilbud – kun med Q8-appen

Med Q8-appen har du altid de bedste tilbud lige ved hånden. Her finder du vores QvikOffers, som er ekstra gode tilbud på snacks, mad og drikke.

Med appen kan du også finde den nærmeste station og de bilprodukter, der passer til din bil.

Hent Q8-appen i AppStore eller Google Play.

10 tips til trafiksikkerhed

Det er vigtigt at forberede sig grundigt til bilferien. Her er en række ting, der kan være godt at have styr på, inden afgang.

 • 1 Planlæg turen

  Det kan være en god idé at planlægge ruten grundigt og realistisk, så der ikke er for meget tidspres på chaufføren. Husk at opdatere din GPS og hold rigeligt med pauser. Er turen lang, kan det være smart at indtænke en overnatning, så alle i bilen får hvile nok. Husk altid at mærke efter, når du bliver træt, og sørg for at temperaturen i bilen ikke bliver for høj. Varme og mangel på frisk luft kan føre til øge træthed, og derved risikoen for uheld.

 • 2 Tjek udstyret

  Det kan være en god idé at sende bilen til eftersyn, inden man tager på bilferie, så motor, bremser, lygter og dæk fungerer, som de skal. Vær opmærksom på, at der kan være forskellige lovkrav til udstyr i bilen i forskellige lande. I langt de fleste lande er det et krav, at du har en advarselstrekant i bilen, og mange lande kræver også sikkerhedsveste til en eller flere i bilen. Husk også altid ladestik og kabler til dit elektroniske udstyr.

 • 3 Når du kører

  Hastighedsforskelle kan være farlige, især når man kører på motorvej. Sørg for at komme hurtigt op i fart, når du kører ind på motorvejen, og hold til højre – særligt i Tyskland, hvor der køres stærkere, end de fleste danskere er vant til.
  Sørg også for, at dine spejle er indstillet korrekt og er rengjort. Et godt overblik over trafikken er vigtigt for en sikker rejse.

 • 4 Hvis uheldet er ude

  Punkterer bilen eller går motoren i stå, skal du tænde for havariblinket og køre ind i nødsporet. Hold altid så langt til højre i nødsporet, som det er muligt.

  På grund af risikoen for påkørselsulykker, er det vigtigt at få alle ud af bilen og om på den anden side af autoværnet – også når det regner eller er mørkt. Det er et lovkrav i flere lande, at du har refleksvest på, når du stiger ud af bilen på motorvejen. Det er derfor en god idé at have veste med til alle i bilen, da det øger de andre bilisters mulighed for at se jer.

  Det kan også være godt at have en lommelygte i handskerummet, så du kan orientere dig, hvis det er mørkt. Din advarselstrekant skal hurtigst muligt placeres ca. 100 meter bag bilen. Gå altid længst væk fra vejen, helt inde i kanten af nødsporet, når du skal sætte trekanten.

 • 5 Husk telefonnummer til vejhjælpen

  Før du drager afsted, er det en god ide at indkode nummeret til din vejhjælpstjeneste. For står du pludselig med en bil, der ikke vil køre længere på grund af fx en overophedet motor på en fremmed motorvej, så er det godt at have sin vejhjælp ved hånden, der kan få sendt mandskab ud til dig.

 • 6 Få styr på førstehjælpskassen

  I en del lande er det lovpligtigt at have ekstra sikkerhedsudstyr som fx en førstehjælpskasse, hvis der skulle ske noget med dig eller medbilister på vejene. Så anskaf dig en førstehjælpskasse inden afrejse eller få fyldt den, der allerede ligger klar i bilen.

 • 7 Færdselsregler i udlandet

  Færdselsregler varierer fra land til land. Orientér dig derfor altid om de forskellige færdselsreglementer i det/de lande, du skal besøge på din bilferie, inden du tager afsted. På den måde kan du undgå unødige bøder. Du kan bl.a. finde en detaljeret liste over andre landes færdselsregler hos FDM.

 • 8 Regn bro- og vejafgifter ind i budgettet

  Går turen udenfor Danmarks grænser ned over Europa, skal du være opmærksom på, at du skal betale afgift på en del broer og motorveje. Det er en god ide at tjekke hjemmefra, om du skal køre på strækninger med afgifter.

  Formegentligt vælter afgifterne ikke budgettet, men det er meget rart at vide på forhånd, hvad man ca. kan forvente at skulle betale - både ud og hjem.

 • 9 Gem værdierne væk

  Uanset om familien holder en kort pause under turen eller er væk fra bilen i nogle timer, så skal I aldrig lade værdier som fx smykker, GPS, mobiler og tablets ligge fremme.

  Det kan hurtigt blive en trist ferie, hvis I kommer tilbage til en bil, der er blevet brudt op. Gem værdier under sædet eller i bagagerummet.

 • 10 Husk dokumenterne

  Naturligvis har du allerede pas og kørekort klart. Men husk også registreringsattesten til bilen. Er registreringsattesten fra før december 2005, skal du tage hele attesten med, og ellers skal du blot tage del 1 med.

  Er der kæledyr med i turen til udlandet, skal du huske at tage dyrets pas med, så man kan tjekke, om dets vacciner er dækket i forhold til internationale krav.