10 gode råd til sikker vinterkørsel

Sne, frost og spejlglatte veje – vi ved aldrig, hvad vintervejret byder på. Derfor har vi samlet en række tips til, hvordan du og bilen kører vinteren sikkert i møde. Og du kan også altid lægge vejen forbi Q8, så hjælper vi med at klargøre bilen til vinter.

1. Fjern sne og is fra bilen

Stå op i god tid og fjern sne og is fra ruder, spejle, tag og lygter. Det er både for din egen sikkerheds skyld, men det er faktisk også et lovkrav.

2. Tjek vinduesviskerne

Efterlader viskebladene striber på ruden, eller får du ikke klart udsyn efter brug af viskerne, så er det tid til at skifte dem.

3. Vinterdæk

Før du sætter vinterdækkene på bilen, er det en god idé at tjekke om gummiet er mørnet. Hvis det er tilfældet, bør du overveje at skifte dæk. Kontrollér hvor meget slidmønster der er tilbage på dine dæk. Loven siger minimum 1,6 mm, men eksperter anbefaler minimum 3 mm. Tjek også om dækket er slidt ensartet eller om det er slidt skævt, hvilket kan påvirke bilens ballancering. 

4. Låseolie og spray

For at forhindre at døre og låse fryser til, anbefaler vi, at du altid har låseolie eller låsespray lige ved hånden.

5. Oplad batteriet

Et batteri aflader hurtigere, når det er koldt. Forbered dig på vinteren ved at tjekke og oplade batteriet, før kulden rammer.

6. God kørestil

Du må ikke have for travlt, når du kører på snefyldte eller isglatte veje. Så sæt farten ned. Er du alene på en strækning, kan du prøve at bremse op og se, hvor lang tid bilen er om at reagere. Og hold afstand til andre bilister for din egen og dine medtrafikanters skyld.

7. Ekstra sprinklervæske

Om vinteren øges forbruget af sprinklervæske. Hav altid en ekstra dunk med i bilen for en sikkerheds skyld. Og husk at den skal være frostsikret. 

8. Brug kølervæske

Udover at køle bilen, medvirker kølervæsken også til at frostsikre bilen. Kølervæsken bør være frostsikret ned til minimum minus 25 grader i de kolde vintermåneder.  

9. Dæktryk

Dæktrykket falder i takt med temperaturen, og derfor skal lufttrykket i dine vinterdæk ikke være det samme som i dine sommerdæk. Med det rigtige dæktryk øger du både sikkerheden og sparer brændstof og slid.

10. Det bør du have med i bilen

Hav altid en opladet mobil med i bilen, hvis du skulle få brug for hjælp. Hav også gerne isskraber, slæbetov og startkabler med, hvis du eller andre kommer i nød.

TIP!

Tag eventuelt et kørekursus på få timer, der kan gøre dig mere tryg ved at køre bil i al slags vintervejr. Der findes flere udbydere af disse kurser. 

Gør bilen klar til vintervejret

Vi har forskellige produkter, der passer godt til din bil i løbet af det vekslende vintervejr. Læs mere om dem her eller læg vejen forbi din lokale Q8 servicestation.

Kølervæske

Kølervæske sikrer bilens kølesystem mod frost i vintermånederne.

Sprinklervæske

Om vinteren bruger bilen meget sprinklervæske for at holde bilruderne rene. Hav altid ekstra sprinklervæske i bilen.

Slæbetov

Kommer du eller en anden bilist i nød i snedriverne, er det altid godt at have et stærkt slæbetov med i bilen.