Starter vinterferien i bilen?

Forbereder du dig i god tid, øger du chancen for at humøret i bilen er højt hele vejen til løjperne. Vi har samlet de vigtigste råd og gode tips til turen.

Pak bilen med omhu

Når bilen skal pakkes, skal de tunge ting pakkes nederst. I flere bjergpas i Alperne er der snekædepligt, så hvis turen går sydpå, skal du have de tunge snekæder med. Pak dem nederst i bagagerummet. Skiene skal enten op i tagboksen, men er der plads, kan de også være inde i bilen. Så er det bare vigtigt, at de er spændt godt fast. De tunge kufferter skal så langt frem i bagagerummet som muligt.

Husk de rigtige papirer

Pak pas, kørekort, bilens registreringsattest, sygesikringsbevis og det blå sundhedskort, så er du godt hjulpet, hvis uheldet er ude. Det er også en god idé, at medbringe bilens grønne og røde kort, da det er et bevis på, at bilen er ansvars- og kaskoforsikret.

Nordpå

I Norge og Sverige koster det som udgangspunkt ikke noget at benytte vejene. Dog er der betaling på motorvejen ved Gøteborg i Sverige, ligesom det også koster noget at benytte motorvejsnettet omkring Oslo i Norge. Her bliver bilens nummerplade scannet, og så kommer regningen med posten. Det samme gælder en del norske broer og tunneller. Så går turen til Norge, kan du godt regne med, at der kommer en hilsen i postkassen, når du kommer hjem fra skiferie.

Sydpå

Du skal betale for at køre på flere motor- og motortrafikveje i Europa. Afhængig af, hvilke lande du planlægger at køre igennem, kan det være en god idé at købe et motorvejsmærkat hjemmefra, da der i ferieperioder godt kan være lange køer ved de kiosker og servicestationer, der sælger mærkatet.

Med lys og lygte

Tjek dine lygter regelmæssigt, så du er sikker på, at de virker optimalt i vintermørket. Du kan sagtens selv tjekke dem ved at køre hen foran en glasfacade, hvor du kan se bilens spejlbillede. Så bliver det nemlig meget let at se, om lygterne virker, som de skal. På samme måde kan du tjekke, om blinklysene virker. Derefter bakker du op til ruden og tjekker de bagerste blinklys, bremselys og kørelys. Hvis du skal skiftet en pære, kan du hurtigt finde den korrekte type ved at indtaste din nummerplade i Q8’s app.

Olieskift gi'r glad motor

Motorolie har det med at blive mere og mere tykt, jo ældre den bliver. Jo mere tyktflydende olien er, desto sværere er det at starte motoren. Hvis det er et stykke tid siden, bilen sidst fik skiftet olie og oliefilter, er det en god ide at gøre det nu. Hos Q8 hjælper vi dig gerne med at tjekke olien og fylde på.

Vinduesviskere der virker

I bilens servicebog kan du se med hvilke intervaller, dine vinduesviskere bør skiftes. Det er ofte ved 15.000 – 20.000 km., viskerne skal skiftes. Du kan finde de rette viskere til din bil i vores app, og på servicestationen hjælper vi dig gerne med at skifte dem. 
Husk også at få fyldt din sprinklerbeholder op med sprinklervæske, der er frostsikret ned til minus 25 grader. 

Regler om vinterdæk, snekæder og pigdæk

I Sverige er det påbudt at køre med vinterdæk fra den 1. december til den 31. marts, når vejene er våde og under 0 grader. I flere bjergpas i Alperne er der snekædepligt. Det gælder både i Østrig, det sydlige Tyskland, Schweiz, Italien og Frankrig. Snekæder er dyre at anskaffe på stedet, så det er en god idé at have snekæder med hjemmefra. Pigdæk er som udgangspunkt tilladt i alle lande, men der er forskellige regler for, hvor hurtigt du må køre med dem. FDM har lavet en fin liste over alle reglerne for vinterdæk i udlandet her.

Pak til det uventede

Husk at pakke gule refleksveste til alle i bilen. I langt de fleste lande i Europa, skal de bæres synligt, hvis I forlader bilen ved havari. Havner bilen i en snedrive, kan det være en god idé, at have en lille skovl i bagagerummet, så du kan grave bilen fri. Husk også tæpper og en billader til at oplade mobiltelefonen, så I kan ringe efter hjælp, hvis uheldet skulle være ude.

Gode tips til turen

Sæt dig godt til rette

Du sidder bedst bag rattet, når du er afslappet og har den korrekte kørestilling. Du skal sidde så langt fremme, at du kan nå at træde koblingspedalen ned – eller bremsepedalen, hvis bilen har automatgear – uden at overstrække dit ben. Armene må ikke være mere strakte, end at dine håndled kan hvile på toppen af rattet.   

Tag en lille lur

Sørg for at være udhvilet, inden turen starter. Hvis du skal køre til Alperne, eller hvis I skal stå på ski langt oppe i fjeldene, er det en rigtig god idé at snuppe en overnatning undervejs og dele turen op i to. Så ankommer I veludhvilede og kan nyde den første dag på ski i fulde drag. Planlæg i øvrigt turen med en realistisk rejsehastighed, så du ikke bliver stresset, hvis trafikken ikke lige arter sig.

Snup en pause

I starten er du forhåbentlig helt frisk og kan tage et langt stræk. Men efter nogle timer, skal du begynde at holde pauser. Få lidt at spise, stræk benene og besøg toilettet. Det er godt at få sig rørt lidt, snup fx en kort løbetur.

Skiferiens helte

Turtle Isfjerner Forside

Turtle Isfjerner

kr. 54,95

Se mere her

Basta Startkabelsæt 2X3 m 220Ah

Basta Startkabelsæt 2X3 m 220Ah

kr. 349,95

Se mere her

Q8 Antifreeze Kølervæske Færdigblandet

Q8 Antifreeze Kølervæske Færdigblandet

kr. 59,95

Se mere her

Basta Silicone Stift Forside

Basta Silicone Stift

kr. 34,95

Se mere her