Tips til trailerlastning og -kørsel

Her finder du alt, hvad du skal vide, når du kører med trailer – fra pakning og last til kørsel. Om du ejer din egen trailer eller lejer en trailer, er der mange ting, der er værd at vide for at skåne din bil og din last.

Pak traileren smart

Pak så let som muligt, når du kører en trailer. Sørg for, at du har stropper, handsker og alt andet værktøj til f.eks. være i stand til at løsne støttehjulet. 

Kugletryk

Det er vigtigt at have kugletrykket for øje. Et for højt kugletryk nedtrykker bagenden af ​​bilen, hvilket betyder, at dine forhjul får dårligere fæste. Dette vil særligt være et problem for forhjulsdrevne biler. For lavt kugletryk får den bageste del til at løftes, og hvilket især er et problem for baghjulstrækkende biler.

Udstikkende last

Har du styr på, hvordan du markerer last, der stikker mere end 1 meter ud? I dagslys skal lasten markeres med et flag eller et stykke stof. I mørke gælder i stedet røde lanterner og røde reflekser. Placer reflekserne, så de er synlige for andre køretøjers nærlys.

Lastsikring

Hvis du ofte kører med trailer, er det godt at investere i nogle gode stropper, net, skridsikre måtter, låsestænger og andre lastsikringsanordninger. 

Overlæsset trailer

Det er aldrig godt at køre med en overlæsset trailer. På den ene side er vejgrebet stærkt forringet, og på den anden side kan det være dyrt. Det koster 75 kr. pr. procent i overvægt til føreren af bilen og/eller 150 kr. pr. procent overvægt til ejeren af bilen, hvortil der rundes op til nærmeste 500. Dertil tillægges 300 kr. pr. gentagelse af overtrædelsen.  

Hvornår skal man have trailerkørekort?

Har du et almindeligt B-Kørekort, må du altid køre med trailers med en vægt på 750 kg eller derunder. Du må også køre med enhver anden trailer, hvis bilens og trailerens tilladte totalvægt samlet ikke overstiger 3.500 kg. Det er muligt at udvide sit almindelige kørekort til et B+ kørekort, hvoraf det samlede vogntog må være op til 4250 kg, uanset trailerens vægt.  

Ønsker du at køre med trailer over B-kørekortets og B+ -kørekortes begrænsning, skal du have et trailerkørekort (B/E). I dette tilfælde kan du køre med et samlet vogntog på 7.000 kg, hvoraf trailerens vægt ikke må overstige 3.500 kg.

Hurtige tips til trailerkørsel

Bakke med trailer

Hold i bunden af ​​rattet, når du bakker med en trailer, så vil traileren svinge i samme retning, som du drejer på rattet. Når du drejer til højre, går slæbet til højre. Husk også, at det absolut bedste tip, når man bakker med en trailer er at tage det stille og roligt.

Bremse med trailer

Når du kører med en trailer og skal bremse, skal du først og fremmest bare slippe gassen. Hvis du er nødt til at bremse, skal du gøre det i en så lige linje som muligt. På den måde får du mest kontrol over, hvad der foregår bag dig.

Hvis du får bremset for hårdt

Er uheldet ude og du får bremset eller drejet for hårdt med en trailer, kan det der kaldes Foldeknivsprincippet ske. Dette sker, når hjulene på traileren låses, og at bil og trailer foldes. Den bedste måde at komme ud af foldeknivsprincippet i tilfælde af kraftig bremsning er at give bremsen og accelerere.

For at ikke låse traileren, mens du bakker, skal du prøve at bakke lidt ad gangen. Hvis du bemærker, at traileren drejer i den forkerte retning, kan du køre frem og prøve igen.


Inden du kører med trailer

Før du kører med en trailer, skal du sørge for, at alt er i orden. Ellers risikerer du at tabe traileren og få en bøde.

Her er en liste over nogle ting, du skal huske på, inden du kører:

  1. Når du fastgør koblingen til kuglen, skal du kunne høre et klik.
  2. Husk at fastgøre sikkerhedstråden i løkken under bilen.
  3. Sørg for, at strømkablet mellem traileren og bilen fungerer. Dette gør du ved at kontrollere, at blinklys, bremse- og baglygter fungerer på traileren inden afgang.
  4. Til sidst trækker du støttehjulet op og sikrer det grundigt inden afgang.

Justér dit dæktryk, når du kører med trailer

Hvis du kører en tung last i bilen, med en trailer eller campingvogn, skal du altid hæve dæktrykket let. Dette resulterer i lavere brændstofforbrug, jævnere dækslitage og bedre vejgreb. Hvis du er usikker, skal du se i din brugsanvisning.

Udvalgt trailertilbehør fra Q8

Bagagestrop 1 meter 2-pak

Bagagestrop 1 meter 2-pak

kr. 39,95

Se mere her

Bagagestrop 0,6 meter 2-pak

Bagagestrop 0,6 meter 2-pak

kr. 29,95

Se mere her

Basta Spændestrop 5 m

Basta Spændestrop 5 M

kr. 69,95

Se mere her

Bagagerem 3,5 M

Bagagerem 3,5 M

kr. 29,95

Se mere her