Sommerferie i elbilen: En guide til familie eventyr
Sommeren er over os, og det er tid til at planlægge den perfekte familieferie. Til familien, der skal på landevejene i ind- og udland med elbilen, har vi samlet en række tips og gode råd, så bilturen kan blive en fornøjelse.
Skal I nyde den danske sommer på landevejene?
Vi kan hurtigt blive enige om, at en sommerferie i det danske er ret lækkert. Og det er vidunderligt at udforske vores egne strande, skove og storbyer. Uanset hvor du og dine kører hen på ferie i elbilen, så er der efterhånden ikke langt til den nærmeste Q8 lynlader, hvor du kan oplade bilen på ganske få minutter - så er I snart videre. Mens bilen lader, kan du og familien eller vennerne nyde frokost i vores butikker.
De fleste elbiler kan lade, så de indenfor 15 minutter er klar til at køre 150-200 km på en opladning. Uanset hvor du er i Danmark, så er Q8 altid indenfor rækkevidde, når elbilen skal oplades.
Se vores oversigt over, hvor vi har lynladere i Danmark, så kan du planlægge, hvor du skal oplade undervejs i det danske sommerland.
Turen går fra Amsterdam til København med
Anders Berner
Se med, når Anders Berner kører i elbilen fra Amsterdam til København i selskab med Martin Messer Thomsen - der ved riiiigtig meget om opladning af elbilen.
De to herrer kommer med tips og tricks undervejs, fx om hvordan du nemt finder frem til næste ladepunkt i appen Q8 Opladning. Appen viser også, hvad det koster pr. kWh at lade bilen rundt omkring i Europa. På den måde kender du allerede prisen pr. kWh før ankomst.
Q8 Opladning - appen der giver dig strøm
I Danmark er vi i fuld gang med at sætte lynladere op på alle vores Q8-stationer frem mod 2026. Med appen Q8 Opladning får du adgang til vores store netværk med mere end 4.500 ladepunkter i Danmark og over 350.000 ladepunkter i hele Europa.
I appen kan du fx:
- Få et hurtigt overblik over alle ladestandere i hele Europa
- Nemt finde den nærmeste ledige ladestander
- Betale for opladning direkte i appen med dit VISA/Dankort
- Starte og afslutte din opladning
Hent appen Q8 Opladning til IOS og Android:
Hurtige tips til bilferien
Børnenes hyggekrog
De lange køreture, kan føles ekstra lange for børnene på bagsædet. Se vores tips til, hvordan man kan underholde og sprede god stemning i bilen.
Bedste rejse-apps
Find de bedste restauranter og seværdigheder direkte på mobilen. Se de 5 apps der giver alt fra bykort, oversættelse fra lokalsprog, anbefalede restauranter og meget mere.
Lidt trafiktips
Tager I bilen udenfor Danmarks grænser er det en god ide at have styr på rejsen og regler, inden I suser afsted. Vi har samlet vores bedste trafiktips her.
Ny energi til kroppen - spis hos os
Mens bilen lader kan du forsyne dig i butikken, så du også bliver ladet op. Vi har et bredt udvalg af lækre måltider hele dagen igennem. Du kan nemt tage måltiderne med i bilen, så du også har noget at tygge på senere på turen.
Bagværk fra Meyers
Vores samarbejde med Meyers giver dig bagværk af høj kvalitet. Langtidshævet surdejsbrød og rundstykker. Eller sæt tænderne i de fantastiske smørbagte kager fra Meyers - der er kager til enhver smag. Selvfølgelig er der også knasende sprød wienerbrød på menuen.
Lækre måltider
Vi har et stort udvalg af lækre måltider hele dagen igennem. Alt fra velsmagende sandwich, dejlige pølsehorn og lækre burgers. Vi har også et godt udvalg af superlækre plantebaserede måltider. Spis her eller tag det med.
Starbucks kaffe
Sammen med Starbucks giver vi dig mulighed for at købe et bredt udvalg af kaffe og te, når du er på farten.
Du skal da helt klart prøve den populære iskaffe, Den er forfriskende og sød – og nem at tage med i bilen.
Bagsædet - børnenes hyggekrog
Bilferien skal være hyggelig hele vejen – både når I kommer frem og også undervejs. Lange strækninger kan jo nogle gange være en prøvelse for de mindste. Det er der også råd for. Omdan bagsædet til børnenes helt egen hyggekrog. Her er nogle af vores forslag.
Når du pakker bilen
På ferie med de bedste rejse-apps
Når vi kører på ferie, har vi måske for vane at besøge restauranter, seværdigheder og andet, som vi enten kender eller har fået anbefalet af familie og venner. Nogle gange er det også sjovt at opdage noget helt nyt. Her er blot et lille udvalg af de mange apps, der kan udvide vores horisont på ferien.
Maps.Me
Download bykort hjemmefra
I appen Maps.me kan du hjemmefra downloade bykort over de områder, I rejser hen til. Så kan I nemt finde vej uden at bruge data i udlandet. Din GPS i mobilen sørger stadig for at fortælle, hvor du er på kortet, bare uden du bruger mobildata imens.
AroundMe
Her finder du nemt det hele
Melder sulten sig, skal bilen tankes op eller skal der købes proviant? Med appen AroundMe får I på få sekunder et overblik over restauranter, hoteller, supermarkeder, banker og alt andet omkring jer. På den måde ved I, hvad der venter om næste gadehjørne.
TripAdvisor
Brugernes bedste anbefalinger
Lad andre brugere giver dig deres bedste anbefalinger. TripAdvisor er uhyre populær i hele Europa, og har du fundet en restaurant eller seværdighed, som du overvejer at besøge, så kan du være 98 % sikker på, at der ligger en anmeldelse fra en anden bruger om stedet.
Google Translate
Lad kameraet oversætte for dig
Er du et sted, hvor lokalsproget ikke er din stærke side, og kan det være lidt en udfordring at læse menukort, informationsskilte eller anden lokaltekst? Så hent Google Translate appen og vælg lokalsproget i appen og tænd mobilens kamera via appen. Så oversætter appen teksten for dig i løbet af et øjeblik.
Tips til den gode tur i trafikken
Det er vigtigt at forberede sig grundigt til bilferien. Her er en række ting, der er gode at overveje inden ferien sætter i gang.
-
1 Planlæg turen
En ferie i elbilen kræver lidt mere planlægning, da du er afhængig af at finde ladestandere undervejs. Men lav en rutevejledning frem til din slutdestination, markér punkter undervejs hvor det er et passende tidspunkt at lade bilen. Så logger du fx ind på Q8 Opladning-appen, og finder ladepunkter i nærheden af dine markerede punkter i din rutevejledning. Nu er du klar til at pakke bilen og køre ned over Europa.
-
2 Tjek udstyret
Det kan være en god idé at sende bilen til eftersyn, inden man tager på bilferie, så motor, bremser, lygter og dæk fungerer, som de skal. Vær opmærksom på, at der kan være forskellige lovkrav til udstyr i bilen i forskellige lande. I langt de fleste lande er det et krav, at du har en advarselstrekant i bilen, og mange lande kræver også sikkerhedsveste til en eller flere i bilen. Husk også altid ladestik og kabler til dit elektroniske udstyr.
-
3 Når du kører
Hastighedsforskelle kan være farlige, især når man kører på motorvej. Sørg for at komme hurtigt op i fart, når du kører ind på motorvejen, og hold til højre – særligt i Tyskland, hvor der køres stærkere, end de fleste danskere er vant til.
Sørg også for, at dine spejle er indstillet korrekt og er rengjort. Et godt overblik over trafikken er vigtigt for en sikker rejse. -
4 Hvis uheldet er ude
Punkterer bilen eller går motoren i stå, skal du tænde for havariblinket og køre ind i nødsporet. Hold altid så langt til højre i nødsporet, som det er muligt.
På grund af risikoen for påkørselsulykker, er det vigtigt at få alle ud af bilen og om på den anden side af autoværnet – også når det regner eller er mørkt. Det er et lovkrav i flere lande, at du har refleksvest på, når du stiger ud af bilen på motorvejen. Det er derfor en god idé at have veste med til alle i bilen, da det øger de andre bilisters mulighed for at se jer.
Det kan også være godt at have en lommelygte i handskerummet, så du kan orientere dig, hvis det er mørkt. Din advarselstrekant skal hurtigst muligt placeres ca. 100 meter bag bilen. Gå altid længst væk fra vejen, helt inde i kanten af nødsporet, når du skal sætte trekanten. -
5 Husk telefonnummer til vejhjælpen
Før du drager afsted, er det en god ide at indkode nummeret til din vejhjælpstjeneste. For står du pludselig med en bil, der ikke vil køre længere på grund af fx en overophedet motor på en fremmed motorvej, så er det godt at have sin vejhjælp ved hånden, der kan få sendt mandskab ud til dig.
-
6 Få styr på førstehjælpskassen
I en del lande er det lovpligtigt at have ekstra sikkerhedsudstyr som fx en førstehjælpskasse, hvis der skulle ske noget med dig eller medbilister på vejene. Så anskaf dig en førstehjælpskasse inden afrejse eller få fyldt den, der allerede ligger klar i bilen.
-
7 Færdselsregler i udlandet
Færdselsregler varierer fra land til land. Orientér dig derfor altid om de forskellige færdselsreglementer i det/de lande, du skal besøge på din bilferie, inden du tager afsted. På den måde kan du undgå unødige bøder. Du kan bl.a. finde en detaljeret liste over andre landes færdselsregler hos FDM.
-
8 Regn bro- og vejafgifter ind i budgettet
Går turen udenfor Danmarks grænser ned over Europa, skal du være opmærksom på, at du skal betale afgift på en del broer og motorveje. Det er en god ide at tjekke hjemmefra, om du skal køre på strækninger med afgifter.
Formegentligt vælter afgifterne ikke budgettet, men det er meget rart at vide på forhånd, hvad man ca. kan forvente at skulle betale - både ud og hjem.
-
9 Gem værdierne væk
Uanset om familien holder en kort pause under turen eller er væk fra bilen i nogle timer, så skal I aldrig lade værdier som fx smykker, GPS, mobiler og tablets ligge fremme.
Det kan hurtigt blive en trist ferie, hvis I kommer tilbage til en bil, der er blevet brudt op. Gem værdier under sædet eller i bagagerummet.
-
10 Husk dokumenterne
Naturligvis har du allerede pas og kørekort klart. Men husk også registreringsattesten til bilen. Er registreringsattesten fra før december 2005, skal du tage hele attesten med, og ellers skal du blot tage del 1 med.
Er der kæledyr med i turen til udlandet, skal du huske at tage dyrets pas med, så man kan tjekke, om dets vacciner er dækket i forhold til internationale krav.
-
11 Pauser undervejs
Når du er på ferie med elbilen, skal du huske på, at ferien begynder, når du kører hjemmefra. Afhængig af hvor langt du skal, så afsæt ekstra tid undervejs. Stræk benene og gå en tur, mens bilen lader. Tjek om der er nogle seværdigheder eller sommerlande undervejs, der giver nogle timers pause fra bilen. Overvej at tage en overnatning eller to inden slutmålet – evt. et sted, hvor du kan oplade elbilen.
-
12 Oplad bilen mens du sover
Der er efterhånden en del overnatningssteder, der tilbyder opladning af elbilen, når du booker et ophold. Du kan fx bruge booking.com eller anden hotelsøgemaskine.
Her kan du sortere ud fra faciliteter og se, hvem der tilbyder opladning. På den måde kan du måske spare en opladning eller to i løbet af dagen, når du lader om natten.