Guide til oliefyr

Her på siden finder du alt, du har brug for at vide om dit oliefyr samt en masse gode råd, hvis du netop er flyttet i hus med et.

Flyttet i hus med oliefyr?

Der er mange ting at holde styr på, når du for første gang har med et oliefyr at gøre.
Her får du svar på nogle af de hyppigste spørgsmål:

  • Er der olie på tanken?

    I mange hjem finder du en oliemåler på siden af tanken. Her kan du aflæse oliestanden. Hvis der ikke sidder en oliemåler på tanken, eller tanken er nedgravet, skal du selv foretage en måling. Se her hvordan du gør. Husk, hvis der er mindre end 80 liter fyringsolie tilbage, går tanken i stå.

  • Hvordan bestiller jeg fyringsolie?

    Første gang du skal bestille fyringsolie, skal du oplyse to ting for at være sikker på, at du får den rigtige fyringsolie:

    • Har du et almindeligt eller et kondenserende fyr? Hvis du har et kondenserende oliefyr, skal du bruge en speciel fyringsolie (Q8 Blåflamme). Du kan se i dit oliefyrs manual, hvilken type det er. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte din serviceleverandør.
    • Står din olietank indendørs eller udendørs, eller er den gravet ned? Hvis din olietank står udenfor, skal du bruge en frostsikret fyringsolie (læs mere om vores produkter).

    Ring 8020 8888 til vores Kundeservice hvis du er i tvivl, vi hjælper dig gerne. Spørg også gerne til vores automatisk optankningsservice, som kan gøre det hele nemmere for dig. 

  • Hvilken fyringsolie skal jeg vælge til mit fyr?

    Har du et almindeligt oliefyr, anbefaler vi vores kvalitetsfyringsolier Comfort og Comfort Super, som har et særlig lavt svovlindhold. Begge fyringsolier har også rensende egenskaber, som gør du kan spare penge på varmeforbruget. Comfort Super har desuden et 97 % lavere svovlindhold, der gør den til vores mest miljøvenlige fyringsolie. Har du et kondenserende oliefyr, så skal du bruge Blåflamme.



    Læs mere om vores fyringsolier. 

  • Hvad gør jeg, hvis fyret går i stå?

    Du kan faktisk tit selv få gang i dit oliefyr igen. Vi har samlet en liste af ting, du selv kan tjekke på dit fyr, så du hurtigt kan få varmen tilbage. Se listen lidt længere nede på siden.

     

    Hvis du stadig ikke kan få gang i det, er du velkommen til at kontakte vores Kundeservice og få hjælp. 


    Et godt tip, er at bruge en fyringsolie med rensende egenskaber, da den holder fyret driftsikkert (Læs mere om fyringsolier med rensende egenskaber). 

  • Skal jeg have nyt fyr eller beholde det gamle?

    Med mindre fyret i dit nye hus er helt nyt, er det en god idé at få det tjekket. Et gammelt oliefyr bruger mere olie, som er både dyrere for dig og mere skadeligt for miljøet. Derfor kan det nogle gange godt betale sig at skifte det gamle fyr ud med et nyere og mere energieffektivt oliefyr. Men vær opmærksom på, at der er kommet nye regler for oliefyr og fjernvarme.

    Læs mere om det her

  • Hvordan er lovgivningen omkring et oliefyr?

    I marts 2012 blev regeringen enige om at lave en plan for udfasning af oliefyret som opvarmningsform. Det har betydet, at man fra 2016 ikke må installere oliefyr i eksisterende huse i områder, hvor der tilbydes fjernvarme eller naturgas som alternativ opvarmning.

  • Hvordan skåner jeg miljøet bedst muligt?

    Du skåner miljøet ved at udnytte den fyringsolie, du bruger til dit oliefyr, så effektivt som muligt. Det vil sige, at et optimalt justeret fyr bruger mindre olie, og bruger du en olie, der renser og vedligeholder fyret, vil du automatisk have et lavere olieforbrug. Vi anbefaler vores produkt Comfort Super, som både renser og er næsten svovlfri (97 %). Læs mere om den her

    Husk at kigge på hele dit varmesystem. Sæt termostater på dine radiatorer, få efterset dit fyr årligt, skift til en energieffektiv kedel og installér automatisk varmestyring.

10 tjekpunkter hvis dit oliefyr går i stå

Det kan være en kold fornøjelse, når oliefyret går i stå. Derfor skal det hurtigt i gang igen.
Vi har samlet 10 tjekpunkter til dig i prioriteret rækkefølge, som burde kunne få dit fyr startet igen.

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at ringe til os på 8020 8888 – vi er på telefonen hver dag, døgnet rundt.
  • 1. Er HFI-relæet slået fra?

    Tjek HFI-relæet, da det kan være en defekt i en af husets elektriske installationer. Fyret går først i gang, når HFI-relæet igen er koblet ind - eventuelt efter et tryk på fyrets startknap. Hvis relæet er aktivt, skal du videre til punkt 2.

  • 2. Er der gået en sikring?

    Hvis ja, skal du skiftet sikringen. Tryk på fyrets startknap og vent højst fem minutter. Gå videre til punkt 3, hvis fyret ikke går i gang.

  • 3. Skal startknappen genaktiveres?

    Alle oliefyr har en startknap, der er placeret på brænderen. Tryk på knappen og vent højst fem minutter. Gå videre til punkt 4, hvis fyret ikke går i gang.

  • 4. Er der olie nok på tanken?

    Hvis tanken står frit - i kælder, garage eller udenfor - er der en måler på tanken. Den skal vise mere end 8 cm eller 80 liter, ellers stopper fyret. Hvis tanken er gravet ned, kan du tjekke oliebeholdningen ved at stikke en pejlestok eller en pind ned på bunden af tanken. Der skal være mindst 30 cm olie, ellers stopper fyret. Hvis der ikke er olie nok på tanken, kan du ringe til os og bestille en hastelevering af olie til dit oliefyr mod et tillæg på 500 kr. Ring på 8020 8888.

  • 5. Er kedeltemperaturen OK?

    Hvis termometret/manometret på kedlen viser mindst 10 grader under den forudindstillede temperatur (typisk 60 grader), så aktiver overkogssikringen, og fyret slår fra. Hvis fyret ikke selv sætter i gang efter fem minutter, så kontakt os for vejledning på 8020 8888.

  • 6. Er der vand nok på anlægget?

    Stands cirkulationspumpen og luk udluftningsventilerne på radiatorerne op (en ad gangen). Hvis der ikke kommer vand ud, er der ikke vand nok på anlægget - fyld derfor mere vand på. Hvis der er nok vand på, kan du gå videre til punkt 7.

  • 7. Er cirkulationspumpen tændt?

    For at varmen kan komme frem til radiatorerne, skal cirkulationspumpen være tændt. Kontakten sidder ikke på selve pumpen, men er placeret i nærheden. Tænd på kontakten, hvis kontakten er tændt, så gå videre til punkt 8.

  • 8. Er der automatik på kedlen?

    Hvis ja, så prøv at skifte over til "Manuel". Ellers videre til punkt 9.

  • 9. Er rumtermostaten korrekt indstillet?

    Hvis nej, så prøv at skrue op for termostaten. Ellers gå videre til punkt 10.

  • 10. Er varmeregulerings/shuntventilen korrekt indstillet?

    Hvis temperaturen udenfor er begyndt at falde, skal der som regel skrues op for ventilen.


Sådan virker dit oliefyr

Et oliefyr er en driftsikker og billig måde at opvarme dit hjem på. Et moderne oliefyr, der er indstillet korrekt, giver dig næsten 100 % energieffektivitet, så du udnytter din olie optimalt.

Dit oliefyr består af tre dele:

1. Brænderen, hvor olien forstøves, blandes med luft, antændes og brændes

2. Kedlen, hvor varmen fra flammen føres til centralvarmevandet, der cirkulerer fra kedlen og rundt i dine radiatorer

3. Skorstenen, der leder røgen fra forbrændingen ud i det fri

Din olie til fyret rækker længst, hvis de tre dele passer sammen, og hele anlægget holdes løbende ved lige. Hvis fyret ikke fungerer optimalt, kan du sagtens udskifte enkeltdele. Når du får skiftet kedlen, er det dog ofte nødvendigt også at få brænderen skiftet.

Kondenserende oliefyr

Et kondenserende fyr udnytter din fyringsolie effektivt og sørger for minimal forurening, fordi det udnytter den varme røggas til at opvarme forbrændingsluften.

Har du et kondenserende fyr med en blåflammebrænder, skal du bruge en speciel fyringsolie, Q8 Blåflamme. 

Vær opmærksom på, at det udelukkende er brændertypen, der bestemmer, om du skal bruge Blåflamme olien. En kondenserende kedel kan nemlig også anvendes til en brænder, som bruges i et oliefyr, fordi det også udnytter varmen fra røggassen, inden den forsvinder via skorstenen.

Har du spørgsmål til dit oliefyr?

Du kan ringe til vores kundeservice alle dage døgnet rundt med spørgsmål om fyringsolie og dit oliefyr. 
Få svar på dine spørgsmål her eller ring 80 20 88 88.