Opladning af din elbil

Det skal være let at vælge en elbil, og vi forsøger her er give et overblik på nogle af de tekniske og praktiske overvejelser omkring hverdagen som elbilist.

Lader til elbil derhjemme

Der følger frihed og besparelser med, når  du investerer i en lader til elbil, der kan installeres derhjmme. Med en ladestander til elbil hjemme skal du ikke lede efter offentlige ladestationer, men du kan oplade din elbil derhjemme, når det passer dig. 

Rækkevidde vs. ladeeffekt

I mange år har vi talt om, at batterierne skal være større, så vores elbiler kan køre længere på en ladning. Men med den udvikling, som vi ser i markedet nu, så er det i højere grad relevant at tale om effekt.

Det kan stadig være relevant at tale om rækkevidde, når du skal købe elbil, og især hvis du dagligt kører meget lange strækninger. Ladeinfrastrukturen vil dog inden for få år være så udviklet, at de fleste vil kunne lade hurtigt og effektivt på ladestationer på på farten. Ifølge Transportministeriet er 95 procent af alle bilrejser i Danmark på under 150 km, og derfor vil de fleste kunne klare sig med en ren elbil i det daglige uden at være nervøs for rækkevidden.

Jo højere effektindtaget er på din elbil, jo hurtigere kan du lade op på en ladestation på farten - og det sparer dig tid, når du rejser. Bilens ladeeffekt måles i kW og er meget forskellig fra model til model. Lang de fleste elbiler i dag kan lade med 50 kW. Nyere elbiler, som er kommet på markedet siden slutningen af 2018, vil kunne oplade med mellem 150 og 350 kW.   

Højere effekt giver hurtigere opladning. En elbil, der lader på en ladestation med lynlader med en høj effekt (150 kW), skal kun bruge 10-15 minutters opladning for igen at kunne køre 150-200 kilometer.

 

Lynopladning vs. opladning hjemme

Lynopladning

Som tommelfingerregel kan du køre ca. 5 km pr. kWh eller 200 Wh pr. km. Har du f.eks. en 11 kW lader (typisk hjemmelader), som oplader én time kan du kører 55 km.

Med en lynopladning på f.eks. 50 kW kan du tilsvarende på én time køre 250 km uden at lade bilen op.

Det er billigere at lade elbilen hjemme, fordi effekten er lavere, ladetiden er længere og prisen på el på hjemmeadressen er billigere end ved en ladestation på offentlige pladser eller på en servicestation.

For langt de fleste elbilister vil den største del af opladningen ske på hjemmeadressen med få nødvendige ekstra opladninger ved ladestationer. Dog skal man være opmærksom på, at plug-in hybrider ikke kan lade ved en lynlader, der har en anderledes stiktype. Det voksende netværk af lynladere kan til gengæld gøre det mere overkommeligt for de fleste at vælge en ren elbil, da det er en sikkerhed for en hurtig og nem løsning på farten og til de lange ture. Q8 sætter frem mod 2026 lynladere op på alle bemandede anlæg.

Hjemmeladning

Når du lader derhjemme, er det vigtigt at være opmærksom på sikkerheden. Hos Sikkerhedsstyrelsen anbefaler man, at du får en installation med egen sikringsgruppe og fejlstrømsafbryder, når du skal oplade din bil over længere tid hjemmefra. Det er også et krav, at en autoriseret elinstallatør laver arbejdet.

En ladeboks, der er installeret derhjemme, har mindre effekt end hurtigladere og lynladere, men kan sikkert og effektivt lade hybrid og elbiler op over natten, eller når bilen er parkeret på hjemmeadressen. Q8 tilbyder en række forskellige ladebokse til opladning hjemme.

Hent appen Q8 Opladning

Med appen Q8 Opladning får du adgang til hele Q8’s opladningsunivers, når du er på farten. 

I appen kan du bl.a. 

  • Se kort over ladestandere i hele Europa
  • Betale med dit betalingskort
  • Starte og afslutte din opladning

Hent appen Q8 Opladning til IOS og Android:

 

AppStore 

GooglePlay

Flere faktorer kan påvirke ladetiden

Hvor hurtigt kan du lade din bil?

Der er flere faktorer, som er afgørende for, hvor hurtigt du kan oplade din bil. De tre mest afgørende ting er hvor meget strøm din hjemmelader, ladestander eller lynlader afgiver. Dernæst er det også relevant hvor meget strøm din bil kan indtage og hvor stort batteriet er. 

Tidsmæssigt vil det ofte bedst kunne betale sig at lade din bil til 80 %. Årsagen er, at et elbilsbatteri tager forholdsmæssigt længere tid at lade de sidste 20 %. Derfor vil det sjældent kunne betale sig rent tidsmæssigt at vente på de sidste 20 %, når du lader på en lynlader. 

Som grundregel, vil en hjemmelader lade din elbil op fra 5 – 100 % på mellem 6-8 timer og en plug-in-hybrid op fra 5 – 100 % på 2-4 timer. 

En lynlader vil kunne oplade din elbil fra 5 – 80 % på 40- 60 min. Plug-in-hybrid bilerne bruger et andet stik og kan derfor ikke anvende lynladere. 

 

Udregn din ladetid: 

Hvis du gerne vil vide mere præcist hvor lang tid det vil tage for din bil at lade op, kan du benytte nedenstående formular: 

Dividere batteriets størrelse (angivet i kWh) med antallet af kW, som laderen kan lade med.
Ladetid (timer) = Batterikapacitet (kWh) / Ladeeffekt (kW)

Har du spørgsmål?

I vores FAQ kan du finde svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om opladning af elbil.

Hvis du ikke fandt svar på dine spørgsmål, sidder vi klar til at hjælpe dig døgnet rundt på 80 20 88 88.